Blogger news

Khamis, Jun 18, 2009

SENYUMLAH.. ^___^

credits : http://koleksicinta.blogspot.com

bukan sukar utk menghadiahkan senyuman tetapi kita sendiri menyukarkan senyuman itu terpamer di wajah. hati mana tidak tenang apabila sedang dalam kekusutan, masih lagi boleh tersenyum kepada rakan.

senyuman itu ciptaan indah Allah SWT, malah senyuman juga adalah kuntuman indah yang sentiada dipersembahkan Rasulullah SAW, manusia sempurna yang patut diteladani segala sifat, sikap dan tingkah lakunya.

ada beberapa hal menarik pada diri Baginda SAW yang jarang diungkapkan ramai iaitu mengenai senyumannya. Sepintas lalu, hal itu mungkin nampak kecil dan tidak bererti tetapi apabila dikaji, sebenarnya seyuman Rasulullah SAW memberi impak positif yang sungguh luar biasa.

hikmahnya, banyak kejayaan RAsulullah SAW dalam misinya sebagai penyebar risalah tauhid disebabkan oleh senyuman dan keramahan Baginda. disebabkan itu, Rasulullah SAW dapat mempengaruhi orang ramai sehinggakan Baginda dicintai dan disegani kawan, juga lawan.

Kata Saidina Umar, "Rasulullah SAW tersenyun dan Baginda adalah orang yang paling bagus giginya." ( Hadis diriwayatkan Ibnu Hibban)

seorang lagi sahabat Baginda, Abdullah bin Al-Harist menyatakan, "Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW." (Hadis riwayat At-Tirmizi)

cucu kesayangan Baginda SAW, Saidina Husein juga ada menggambarkan bagaimana sikap Rasulullah mana direkodkan oleh Imam At-Tirmizi, beliau berkata, "Aku bertanya kepada ayahku(Saidina Ali) mengenai adab dan etika Rasulullah SAW terhadap orang yang bergaul dengan Baginda.Ayahku mengatakan: Baginda senantiasa tersenyum, budi pekerti lagi rendah hati, Baginda bukanlah seorang yang kasar, tidak seka berteriak-teriak, bukan tukang cela, tidak seka mencela makanan yang tidak disukainya. siapa saja mengharapkan pasti tidak akan kecewa dan siapa saja memenuhi undangannya pasti sentiasa puas."
Rasulullah SAW walaupun dalam keadaan marah, tetap mempamerkan senyumannya hatta kepada orang yang tidak disukai. perkara itu pernah direkodkan Imam Bukahri disebutkan bahawa Saiditina Aisyah: "Ada seorang lelaku yang meminta izin untuk bertemu dengan Rasulullah SAW. ketikan Baginda melihat orang itu dari jauh, maka Baginda bersabda: Dia adalah seburuk-buruk saudara dan anak dalam kerabat. Namun ketika orang(Uyainah) itu sudah duduk, Baginda memberikan senyuman diwajah dan menerima dengan baik hati kedatangan orang itu. Ketika orang itu sedah pergi, Aisyah berkata kepada Rasulullah SAW:Wahai Rasulullah, ketika kau melihat orang itu dari jauh engkau berkata begini dan begitu. Tapi kemudian engkau berwajah ceria setelah berada di hadapannya dan menerima kedatangannya dengan baik hati. Kemudian Rasulullah bersabda: Wahai Aisyah, bilakah engkau melihatku berbuat tidak baik?"
Imam al-Khataby ketika mensyarahkan hadis itu berkata, "Hadis ini dulihat dari sudut adab dan ilmu. Ucapan Rasulullah SAW mengenai diri Uyainah sesuatu gambaran yang tidak disukainya secara jelas disebut Ghibah.

Ghibah berlaku di antara sebahagian orang dari umat Islam terhadap sebahagian yang lain. namun, perlakuan Baginda adalah menjelaskan dan mengungkapkannya dalam bentuk nasihat dan kasih sayang terhadap umatnya.

kerana Baginda sudah dianugerahi sifat kemurahan hati dan akhlak yang baik, makan Baginda memperlihatkan wajah berseri dan tidak menghadapi kesukaran berhadapan orang tidak disukainya. Baginda bertindak sebegitu supaya umat Islam meniru perbuatan Baginda, supaya dapat dihindarai keburukan yang boleh menimpa umatnya dan mereka boleh selamat daripada kejahatan dan tipu daya.

Begitu indah akhlak Rasulullah SAW, walaupun seseorang itu tidak disukai, Baginda tetap mempamerkan seyuman dan menyambut kedatangan Uyainah dengan ceria.

Sebagai umatnya yang mengaku bahawa Baginda adalah sebaik-baik manusia dan seorang nabi dan rasul, tidakkah kita malu kerana tidak mengikut perbuatan Baginda yang sentiasa menghadiahkan senyuman kepada orang ramai. sesungguhnya beruntunglah mereka yang mengikuti perbuatan Rasulullah kerana harga senyuman tidak ternilai dengan wang ringgit.

ketegasan Baginda juga dapat dilihat dalam hadis diriwayatkan Imam Bukhari dan Muslim mengenai wanita dari kabilah Makhzumiyah yang mencuri. kaum Quraisy bingung dengan permasalahan itu kerana mereka tahu hukuman pencuri mengikut undakng-undang Islam ialah dipotong tangan(mengikut syarat ditetapkan).

mereka bertanyakan kepada sesiapa yang berani berjumpa Rasulullah SAW memohon melepaskan wanita itu. Usamah disarankan bertemu Rasulullah SAW kerana Rasulullah menyayangi Usamah. maka Usamah pergi dan berbicara kepada Rasulullah SAW untuk minta pembelaan atas wanita itu.

kemudian Rasulullah SAW bersabda:"Jadi kamu ingin memohon syafaat(pembelaan) terhadap salah satu hukum Allah? Setelah mengucapkan ayat itu, Baginda berdiri dan berkhutbah: "Wahai manusia!Sesungguhnya yang menyebabkan binasanya umat sebelum kalian ialah apabila mereka mendapati ada orang mulia yang mencuri, mereka membiarkannya. tetapi apabila mendapati orang lemah dia antara mereka mencuri, meraka akan menjatuhkan hukuman kepadanya. Demi Allah! Jika Fatimah binti Muhammad mencuri, nescaya aku akan memotong tangannya".

Oelh itu, marilah kita menjadikan senyuman dan ketegasan Rasulullah SAW sebagai panduan dan pada masa sama menilai hikmah di sebaliknya. Senyumlah, kerana senyuman tidak pernah mengurangkan rezeki sesiapa, malah dengan senyuman hati berasa tenang dan sentiasa disenangi orang lain. sementara bertegaslah dalam keadaan perlu supaya agama tidak diperkotak-katikkan.

Oleh Yussamir Yusof


sekian.

10 Artis Tercantik Korea !

1. SONG HYE GYO

2. HAN GA IN

3. KIM TAE HEE

4. JEON JI HUN

5. HUANG MI HEE

6. HAN CHAE YOUNG

7. PARK SI YEON

8. HAN CHAE AH

9. LEE DA HEE

10. KIM HYO YEON